Informacje
Godziny otwarcia
poniedziałek
10.00-13.00
wtorek-niedziela
11.00-18.00
Kontakt
Telefon
(17) 749 38 62
Email
wycieczki@zamek-lancut.pl
Lokalizacja
ul. Zamkowa 1, 37-100 Łańcut
Materiały i artykuły
WIRTUALNE ZBIORY

Dyrektorzy

WIRTUALNE ZBIORY
;

PRZESZUKAJ ZBIORY
 
 
Nazwa obiektu: Forma do babki
Tytuł: Forma do babki
Rodzaj obiektu: metale
Wytworzenie obiektu - osoba / autor: nieznany
Datowanie opisowe: XIX wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: nieznane
Technika: metalurgiczne > odlew
Tworzywo: przetworzony > metal > miedź
Wymiar - wysokość: 13.5 cm
Wymiar - średnica: 29 cm
Słowa kluczowe: wnętrza; wyposażenie; metal; jadalnia; kuchnia
Nabycie - sposób: decyzja administracyjna
Nota popularyzatorska:

Forma na babkę z kolekcji Potockich, miedziana, wyrób ręczny z XIX wieku. Forma o kształcie kopulastym, ozdobna, dolna krawędź profilowana, u góry kominek. Cała powierzchnia składa się z ułożonych w jodełkę ostro zakończonych plis. W jednej trzeciej wysokości od góry,  plisy spiralnie się załamują. Przy dolnej krawędzi z boku małe kółeczko służące do zawieszania. Naczynia kuchenne z miedzi były popularne w XVIII, XIX wieku po początek XX wieku. Stanowiły wyposażeniem  każdej „szanującej” się kuchni, gdyż dobrze trzymały i przewodziły ciepło, a smak przygotowanych w nich potraw przewyższał smak potraw z innych naczyń. Podobno smażone w specjalnych rondlach (jak w przypadku innych naczyń miedzianych po bieleniu) konfitury miały niepowtarzalny aromat i konsystencję. Ponadto takie naczynia (miedziane) zachwycały swoimi kształtami, zdobieniami. Forma jest obecnie eksponowana na Korytarzu Wschodnim II piętra, gdzie znajduje się kolekcja prawie 300 naczyń kuchennych z których większość pochodzi z nieistniejących dziś kuchni zamku  łańcuckiego.

Przemysław Kucia


wwwmuzeach
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz w celach analitycznych i marketingowych. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce lub zaakceptować wszystkie pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą "Polityką prywatności"
Akceptuję