Informacje
Godziny otwarcia
poniedziałek
10.00-13.00
wtorek-niedziela
11.00-18.00
Kontakt
Telefon
(17) 749 38 62
Email
wycieczki@zamek-lancut.pl
Lokalizacja
ul. Zamkowa 1, 37-100 Łańcut
Materiały i artykuły
WIRTUALNE ZBIORY

Dyrektorzy

WIRTUALNE ZBIORY
;

PRZESZUKAJ ZBIORY
 
 
Nazwa obiektu: Szufelka kominkowa
Rodzaj obiektu: metale
Wytworzenie obiektu - osoba / autor: nieznany
Datowanie opisowe: XVIII wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: Anglia (Europa)
Technika: metalurgiczne > odlew; metalurgiczne
Tworzywo: przetworzony > metal > żelazo; przetworzony > metal > stop > stop miedzi > mosiądz
Wymiar - szerokość: 73 cm
Słowa kluczowe: wyposażenie; odlew; żelazo; kucie; przybory kominkowe
Nabycie - sposób: decyzja administracyjna
Nota popularyzatorska:

Kominkom, które służyły do ogrzewania pomieszczeń, towarzyszyły przybory kominkowe pełniące dwie funkcje- użytkową i dekoracyjną. W ich skład wchodziły: wilki kominkowe, szczypce, łopatka – szufelka, pogrzebacz, haczyk, miotełka, mieszek do podtrzymywania ognia (zwykle drewniany oprawiony w skórę), stojak na przybory, ekranik kominkowy, blacha przed kominek. Wyroby te podlegały modzie i ich wygląd zmieniał się w zależności od dominującego w danym okresie stylu w sztuce. Większość posiadanych przez Muzeum – Zamek w Łańcucie akcesoriów kominkowych pochodzi z czasu od  XVIII wieku do pocz. XX wieku, a wykonane są z mosiądzu, brązu złoconego, stali, powstały zaś głownie  Anglii, Francji i Polsce. Łopatka do wybierania popiołu z kominka, z kolekcji Potockich, ze stali, wyrób angielski z początku XIX wieku. Składa się z czółenka o kształcie wazonowym, rozszerzającym się ku zakończeniu i długiego okrągłego trzonu. Trzon  ozdobiony jest  w połowie długości nodusem i zakończony stylizowaną tralką ozdobioną dekoracją z girland, liści i perełek.

Przemysław Kucia


wwwmuzeach
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz w celach analitycznych i marketingowych. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce lub zaakceptować wszystkie pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą "Polityką prywatności"
Akceptuję