Informacje
Godziny otwarcia
poniedziałek
10.00-13.00
wtorek-niedziela
11.00-18.00
Kontakt
Telefon
(17) 749 38 62
Email
wycieczki@zamek-lancut.pl
Lokalizacja
ul. Zamkowa 1, 37-100 Łańcut
Materiały i artykuły
WIRTUALNE ZBIORY

Dyrektorzy

WIRTUALNE ZBIORY
;

PRZESZUKAJ ZBIORY
 
 
Nazwa obiektu: Kielich
Tytuł: Kielich różowy
Rodzaj obiektu: szkło
Wytworzenie obiektu - osoba / autor: nieznany
Datowanie opisowe: XVIII wiek > 1. połowa XVIII wieku
Wytworzenie obiektu - miejsce: Lubaczów (Europa, Polska, woj. podkarpackie)
Tworzywo: przetworzony > szkło
Wymiar - wysokość: 28.5 cm
Wymiar - średnica: 10 cm
Słowa kluczowe: wnętrza; dekoracja; wyposażenie; naczynie; manufaktura
Nabycie - sposób: decyzja administracyjna
Nota popularyzatorska:

Kielich – flet wykonany został w latach 1720-1730, przypuszczalnie w manufakturze szkła pod Lubaczowem, zwanej Hutą Kryształową, założoną w 1717 r. przez hetmana Adama Mikołaja Sieniawskiego. Był on żonaty z Elżbietą Lubomirską, córką Stanisława Herakliusza Lubomirskiego, właściciela Łańcuta w latach 1699-1702. W zbiorach szkła polskiego w Łańcucie najliczniejsza jest grupa zabytków z tejże pobliskiej huty. Była to jedna z najstarszych polskich manufaktur szkła, która w produkcji swoich wyrobów osiągnęła bardzo wysoki, europejski poziom ich wykonania. Kierował nią Franciszek Fremel, znakomity specjalista saski, sprowadzony do Polski w 1710 r. przez Augusta II Sasa. Huta czynna była przez cały wiek XVIII. Wyrabiano w niej szkła stołowe i świeczniki. Wśród kielichów wiwatowych charakterystyczne były flety do szampana, o wąskiej i wysmukłej czarze na tralkowym trzonie i okrągłej stopie. Powyższy kielich wykonany został ze szkła zabarwionego fioletem. Jest to kielich z dużą, okrągłą stopą, z tralkowym, dętym trzonem, o wysmukłej, stożkowatej czarze dołem wybrzuszonej. Dolna część czary oszlifowana rombowymi, podłużnymi fasetami.

Barbara Trojnar


wwwmuzeach
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz w celach analitycznych i marketingowych. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce lub zaakceptować wszystkie pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą "Polityką prywatności"
Akceptuję