Informacje
Godziny otwarcia
poniedziałek
10.00-13.00
wtorek-niedziela
11.00-18.00
Kontakt
Telefon
(17) 749 38 62
Email
wycieczki@zamek-lancut.pl
Lokalizacja
ul. Zamkowa 1, 37-100 Łańcut
Materiały i artykuły
WIRTUALNE ZBIORY

Dyrektorzy

WIRTUALNE ZBIORY
;

PRZESZUKAJ ZBIORY
 
 
Nazwa obiektu: Naczynie - wkład z serwisu obiadowego
Tytuł: Naczynie - wkład z serwisu obiadowego
Rodzaj obiektu: ceramika
Wytworzenie obiektu - organizacja / wytwórnia: manufaktura porcelany w Wiedniu
Datowanie opisowe: XIX wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: Wiedeń (Europa, Austria)
Technika: metalurgiczne > galwanizacja > złocenie; ceramiczne > farby naszkliwne
Tworzywo: przetworzony > ceramika > porcelana
Wymiar - wysokość: 8.2 cm
Wymiar - średnica: 20.8 cm
Słowa kluczowe: wnętrza; dekoracja; porcelana; wyposażenie; naczynie
Nabycie - sposób: zakup
Nota popularyzatorska:

Naczynie – wkład z serwisu obiadowego we wzór liści winorośli

Naczynie wchodzi w skład serwisu obiadowego we wzór liści winorośli wykonanego w manufakturze porcelany w Wiedniu. Wytwórnia ta powstała w 1718 r. jako druga w Europie, po Miśni , manufaktura porcelany, działała do 1864 r. Serwisy obiadowe, śniadaniowe, do herbaty, kawy i czekolady stanowiły zasadniczą część produkcji wiedeńskiej wytwórni, zwłaszcza od 4 ćw. XVIII w. Serwis obiadowy, którego część została zakupiona przez muzeum w Łańcucie powstał w okresie kiedy manufakturą wiedeńską kierował Mathias Niedermayer (1805 – 1827). Zakupiona część serwisu składa się z dziewiętnastu sztuk: sześciu talerzy półgłębokich, wazki, dwóch salaterek okrągłych, dwóch salaterek okrągłych z pokrywami, dwóch salaterek kwadratowych, salaterki łódkowatej, dwóch półmisków owalnych, miski okrągłej, dwóch wkładów. Jest to serwis w stylu klasycystycznym. Zdobiony jest szlakiem z jasno i ciemnozielonych liści winorośli rozjaśnionych żółcią oraz rzutem takich pojedynczych liści. Powyższe naczynie jest okrągłe, z szerokim i płaskim kołnierzem. Zdobione jest na kołnierzu szlakiem liści winorośli, wewnątrz złoconą obwódka, poniżej - rzutem pojedynczych liści winorośli, na dnie naczynia – gałązka takich liści. Zewnętrzna krawędź kołnierza podkreślona złoconym paskiem.

Barbara Trojnar


wwwmuzeach
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz w celach analitycznych i marketingowych. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce lub zaakceptować wszystkie pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą "Polityką prywatności"
Akceptuję