Tytuł: Salaterka z serwisu obiadowego
Rodzaj obiektu: ceramika
Wytworzenie obiektu - organizacja / wytwórnia: manufaktura porcelany w Wiedniu
Datowanie opisowe: XIX wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: Wiedeń (Europa, Austria)
Technika: metalurgiczne > galwanizacja > złocenie; ceramiczne > farby naszkliwne
Tworzywo: przetworzony > ceramika > porcelana
Wymiar - szerokość: 30.3 cm
Wymiar - wysokość: 4.8 cm
Wymiar - głębokość: 10.8 cm
Słowa kluczowe: wnętrza; dekoracja; porcelana; wyposażenie; naczynie
Nabycie - sposób: zakup
Nota popularyzatorska:
Salaterka z serwisu obiadowego we wzór liści winorośli
Salaterka wchodzi w skład serwisu obiadowego wykonanego w manufakturze porcelany w Wiedniu. Wytwórnia ta powstała w 1718 r. jako druga w Europie, po Miśni, manufaktura porcelany, działała do 1864 r. Serwisy obiadowe, śniadaniowe, do herbaty, kawy i czekolady stanowiły zasadniczą część produkcji wiedeńskiej wytwórni, zwłaszcza od 4 ćw. XVIII w. Serwis obiadowy, którego część została zakupiona przez muzeum w Łańcucie powstał w okresie kiedy manufakturą wiedeńską kierował Mathias Niedermayer (1805 – 1827). Zakupiona część serwisu składa się z dziewiętnastu sztuk: sześciu talerzy półgłębokich, wazki, dwóch salaterek okrągłych, dwóch salaterek okrągłych z pokrywami, dwóch salaterek kwadratowych, salaterki łódkowatej, dwóch półmisków owalnych, miski okrągłej, dwóch naczyń - wkładów. Jest to serwis w stylu klasycystycznym. Zdobiony jest szlakiem z jasno i ciemnozielonych liści winorośli rozjaśnionych żółcią oraz rzutem takich pojedynczych liści.1
Powyższa salaterka jest ośmiokątna, łódkowata. Na zewnętrznych ściankach zdobiona jest szlakiem liści winorośli, poniżej którego biegnie złocona obwódka. Na wewnętrznych ściankach zdobiona rzutem pojedynczych i podwójnych liści. Górny brzeg naczynia podkreślony złoconym paskiem.
Barbara Trojnar
