PRZESZUKAJ ZBIORY
Nazwa obiektu: Tortownica
Rodzaj obiektu: metale
Wytworzenie obiektu - organizacja / wytwórnia: nieznany
Datowanie opisowe: XIX/XX wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: nieznane
Technika: metalurgiczne > odlew
Tworzywo: przetworzony > metal > miedź
Wymiar - szerokość: 30.8 cm
Wymiar - wysokość: 6 cm
Wymiar - głębokość: 33 cm
Słowa kluczowe: kuchnia; tort; ciasto; pieczenie; wypieki
Nabycie - sposób: decyzja administracyjna
Nota popularyzatorska:
Rodzaj obiektu: metale
Wytworzenie obiektu - organizacja / wytwórnia: nieznany
Datowanie opisowe: XIX/XX wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: nieznane
Technika: metalurgiczne > odlew
Tworzywo: przetworzony > metal > miedź
Wymiar - szerokość: 30.8 cm
Wymiar - wysokość: 6 cm
Wymiar - głębokość: 33 cm
Słowa kluczowe: kuchnia; tort; ciasto; pieczenie; wypieki
Nabycie - sposób: decyzja administracyjna
Nota popularyzatorska:
Tortownica duża na ciasto biszkoptowe z blachy miedzianej, z XIX wieku, z kolekcji Potockich. Naczynie w kształcie niskiego walca o zaokrąglonym brzegu dolnym. Przy górnym brzegu naczynia przynitowana dwoma nitami prostokątna blaszka nad nią uszko w kształcie pętelki z miedzianego drucika. Na ściance wybite litery „R P” między herbem Pilawa, pod spodem napis „LANCUT”. Naczynie w środku bielone (cynowane). Omawiana tortownica eksponowana jest na Korytarzu Wschodnim II p, gdzie zgromadzone są wyroby (naczynia) z miedzi, będące w znacznej części pozostałościami po niezachowanych kuchniach zamkowych.
Przemysław Kucia
