PRZESZUKAJ ZBIORY
Nazwa obiektu: Rondelek
Rodzaj obiektu: metale
Wytworzenie obiektu - organizacja / wytwórnia: nieznany
Datowanie opisowe: XX wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: nieznane
Technika: metalurgiczne > odlew; metalurgiczne > kucie
Tworzywo: przetworzony > metal > żelazo; nieorganiczny > ruda > ruda miedzi > miedź
Wymiar - szerokość: 15.5 cm
Wymiar - wysokość: 20 cm
Wymiar - głębokość: 30 cm
Słowa kluczowe: Zamek; jadalnia; kuchnia; potrawy; kolacje
Nabycie - sposób: decyzja administracyjna
Nota popularyzatorska:
Rodzaj obiektu: metale
Wytworzenie obiektu - organizacja / wytwórnia: nieznany
Datowanie opisowe: XX wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: nieznane
Technika: metalurgiczne > odlew; metalurgiczne > kucie
Tworzywo: przetworzony > metal > żelazo; nieorganiczny > ruda > ruda miedzi > miedź
Wymiar - szerokość: 15.5 cm
Wymiar - wysokość: 20 cm
Wymiar - głębokość: 30 cm
Słowa kluczowe: Zamek; jadalnia; kuchnia; potrawy; kolacje
Nabycie - sposób: decyzja administracyjna
Nota popularyzatorska:
Niewielki rondelek, głęboki, z blachy miedzianej z przełomu XIX / XX wiek, z kolekcji Potockich. Naczynie o kształcie cylindrycznym o zaokrąglonej dolnej krawędzi. W połowie wysokości brzuśca przymocowany uchwyt ze stali, wygięty ku górze, lekko rozszerzający się zakończony półokrągło, z otworem służącym do zawieszania. Przy brzuścu uchwyt rozszerza się w kształt sercowatego liścia i jest przymocowany za pomocą trzech nitów. Z boku brzuśca umieszczona jest cyfra „15”. Wewnątrz naczynie jest bielone czyli cynowane. Omawiany rondelek eksponowany jest na Korytarzu Wschodnim II p, gdzie zgromadzone są wyroby (naczynia) z miedzi, będące w znacznej części pozostałościami po niezachowanych kuchniach zamkowych.
Przemysław Kucia
