Informacje
Godziny otwarcia
poniedziałek
10.00-13.00
wtorek-niedziela
11.00-18.00
Kontakt
Telefon
(17) 749 38 62
Email
wycieczki@zamek-lancut.pl
Lokalizacja
ul. Zamkowa 1, 37-100 Łańcut
Materiały i artykuły
WIRTUALNE ZBIORY

Dyrektorzy

WIRTUALNE ZBIORY
;

PRZESZUKAJ ZBIORY
 
 
Nazwa obiektu: Trzepaczka
Rodzaj obiektu: metale
Wytworzenie obiektu - organizacja / wytwórnia: nieznany
Datowanie opisowe: XX wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: nieznane
Technika: formowanie > formowanie hutnicze
Tworzywo: przetworzony > metal > drut cynowany
Wymiar - wysokość: 52 cm
Wymiar - średnica: 11.5 cm
Słowa kluczowe: metal; Zamek; wnętrza; porządkowanie; służba
Nabycie - sposób: decyzja administracyjna
Nota popularyzatorska:

Trzepaczka cukiernicza (m. in. do bicia piany z białek) z drutu cynowanego, pochodzi z pierwszej połowy XIX wieku, z kolekcji Potockich. Trzepaczka duża, druciana, w kształcie maczugi, złożona z wiązki półokrągło zagiętych drutów, w połowie ujętych stalowym pierścieniem i przechodzących w rękojeść z ciasno nawiniętego drutu. Rękojeść zakończona haczykiem służącym do zawieszania. W bogatych domach, dworach, pałacach kuchnie były bogato wyposażone nie tylko w różnego rodzaju paleniska, piece (piec do pieczywa, ciast, mięsa, rożna) ale i akcesoria typu garnki, patelnie, rondle. W skład wyposażenia kuchni wchodziły przeróżne naczynia, np. wanienki do ryb, rondle, saganki, kociołki, czajniki oraz formy do legumin, budyniów, ciast (formy do bab) i galaret, tasaki służące do rozdzielania mięsa, zdobione sylwetkami zwierząt czy ich głów, Najczęściej stosowanym materiałem do produkcji naczyń była miedź, która jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła. Uchwyty takich naczyń wykonywano ze stali (żelaza), która nagrzewała się dużo wolniej niż miedź. Z powodu powstawania na powierzchni naczyń miedzianych grynszpanu (w wyniku reakcji w z dwutlenkiem węgla), naczynia te dla bezpieczeństwa były bielone czyli cynowane. Jeszcze na początku XX wieku za najlepsze konfitury uważano te smażone w miedzianych rondlach, mających kształt płaskiej patelni z długą rączką. Naczynia miedziane były wykonywane ręcznie, a dekorowane techniką repusowania, czyli kucia młotkiem na zimno. Mimo rozwoju technologicznego, powstania nowych materiałów naczynia miedziane pozostają nadal w użyciu dzięki swoim zaletą.

Przemysław Kucia


wwwmuzeach
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz w celach analitycznych i marketingowych. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce lub zaakceptować wszystkie pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą "Polityką prywatności"
Akceptuję